SJ LifeMag - шаблон joomla Новости
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /home/www/peripctn/thousandnews.gr/www/images/sigkal

×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sigkal

Κάντε κι εσείς LIKE στη σελίδα μας για να γνωρίζετε ότι συμβαίνει:

19οΦΝΘ: "Που είσαι Σινγκάλ"-Συνέντευξη για τα συναισθήματα με τον σκηνοθέτη Άγγελο Ράλλη

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

​Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ "Που είσαι Σινγκάλ;" παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Άγγελος Ράλλης απάντησε στις ερωτήσεις μου και μοιράστηκε μαζί μου (και μαζί σας) μεταξύ άλλων, τα συναισθήματα που του προκλήθηκαν γυρίζοντας ένα τέτοιο φιλμ, με ανθρώπους μπροστά στην κάμερα γεμάτους με πόνο, αγωνία αλλά και κάποιες ελάχιστες στιγμές χαράς, με χαμόγελο και αγάπη. Αυτή είναι άλλωστε και η ιστορία τους. 

Η συνέντευξη μας: 

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τους πρόσφυγες Yezidi, πως ήρθε η ιδέα υλοποίησης του ντοκιμαντέρ;
Η έμπνευση για το ντοκιμαντέρ Που είσαι Σινγκάλ; ήταν η γιαγιά μου η Κατίνα η οποία υπήρξε πριν από αρκετά χρόνια πρόσφυγας στην Ευρώπη. Την δεκαετία του '90 είχα την τιμή να την συνοδεύσω σε ένα ταξίδι πίσω στην γενέτειρα της που ήταν η πρώτη της επιστροφή μετά τον ξεριζωμό. Έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη μου η εικόνα της να κοντοστέκεται μουρμουρίζοντας εκεί που κάποτε υπήρξε το σπίτι της και να προσπαθεί να ανακαλέσει βιώματα και μνήμες. Αυτή η ρευστότητα του χώρου και του χρόνου και η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ παρελθόν, παρών και μέλλον είναι κάτι που με απασχολεί από τότε. Το ντοκιμαντέρ "Που είσαι Σινγκάλ;" ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια μεταγραφής αφηγηματικά αυτής της εμπειρίας.

Ποια ήταν τα συναισθήματα σας κατά τη διάρκεα του ντοκιμαντέρ; Μιλήστε μου για την εμπειρία σας αυτή. Πως ήταν για εσάς;                   Ήμουν πολύ συγκινημένος κατά την διάρκεια της κινηματογράφησης. Ο πόνος των οικογενειών και η αγωνία ήταν τόσο έκδηλη καθώς περίμεναν να ακούσουν νέα από τις κόρες τους. Μόλις μια Γεζίντι γυναίκα κατάφερνε να αποδράσει όλη η κοινότητα μαζευόταν τριγύρω για να ακούσει μαρτυρίες και για να ρωτήσει για τις δικές τους κόρες. Αυτές είναι μερικές από τις πιο οδυνηρές σκηνές που έχω γυρίσει ποτέ. Τα συναισθήματα χαράς δεν διαρκούσαν για πολύ. Σύντομα η κοινότητα ξέσπαγε και πάλι σε ομαδικό θρήνο καθώς αυτός αποτελεί για τους Γεζίντι μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Για να κάνεις μια ταινία όπως το "Που είσαι Σίνγκαλ;" είναι απαραίτητο να συνδεθείς όχι μόνο με τους χαρακτήρες, αλλά και με την ιστορία. Γιατί ή ιστορία των Γεζίντι κάνει αναφορά σε δεκάδες απόπειρες γενοκτονιών και σφαγών εναντίον τους από σχεδόν όλους τους γείτονες τους. Αισθάνονται ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις στο Ιράκ δεν τους επιτρέπουν να αναγνωρίσουν την διαφορετικότητα τους, την θρησκεία και την ταυτότητα τους μέσα από το πέρασμα της ιστορίας.
Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τους χαρακτήρες στην ίδια γλώσσα άλλα ήμασταν συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Η απόσταση και η συνεχής παρατήρηση είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την σκηνοθετική μου προσέγγιση. Με τον τρόπο αυτό, η κάμερα σιγά -σιγά εξαφανίζεται καθώς ο χαρακτήρας έχει συνηθίσει την οικεία αλλά συνάμα σιωπηλή και διακριτική παρουσία του κινηματογραφιστή. Οι χαρακτήρες κοιτούν περιστασιακά την κάμερα, αλλά επίσης δρουν φυσικά σαν να μην υπάρχει.

Έχετε ξαναδουλέψει στο παρελθόν με ανθρώπους που έχουν υποφέρει όπως την ταινία “A place for everyone”. Τι σας ωθεί να λέτε ιστορίες για τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη μοίρα;
Το ντοκιμαντέρ "Που είσαι Σινγκάλ"; είναι η δεύτερη ταινία της τριλογίας πάνω στην οποία δουλέυω και έχει σαν κεντρικό ιδεολογικό άξονα την μετατραυματική εμπειρία και συμπεριφορά. Συνεχίζει, πάνω στην θεματική προσέγγιση της προηγούμενης ταινίας μου “ A place for everyone” που εστιάζει στην δύσκολη συμφιλίωση μετά την γενοκτονία στην Ρουάντα. Στο έργο μου αφιερώνω χώρο στις έννοιες της απώλειας, του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης μοίρας γιατί προκαλούν έντονα συναισθήματα. Η δουλειά του σκηνοθέτη είναι να συνδέει τους χαρακτήρες με τον θεατή και αυτό επιτυγχάνεται με τα συναισθήματα. Εντούτοις, δεν έχουν όλα αρνητικό ιδεολογικό πρόσημο αλλά συγκλίνουν περισσότερο προς την ελπίδα την μνήμη και την κάθαρση.

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή τριών χωρών. Ελλάδα-Αυστρία-Βέλγιο. Πως έγινε αυτό το πάντρεμα; Ήταν εύκολο;
Έχω εργαστεί για πολλά χρόνια στην Αγγλία και στο Βέλγιο και έχω αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών με τους οποίους μας ενώνουν δεσμοί φιλίας. Οι διεθνείς συμπαραγωγές γίνονται γιατί μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από την οικονομική ασφυξία. Όμως στο ανεξάρτητο δημιουργικό ντοκιμαντέρ προϋπόθεση για τις συμπαραγωγές είναι η κατανόηση και η συμβίωση. Η συμπαραγωγή στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ είναι όπως ο γάμος, αν γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Στην δική μου περίπτωση υπήρχαν δυσκολίες που γρήγορα όμως ξεπεράστηκαν.

Που θα ταξιδέψει έπειτα η ταινία, μετά το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης;
Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Άμστερνταμ τον περασμένο Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία θα ταξιδέψει στο One Wold στην Πράγα ένα φεστιβάλ που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος Μαρτίου θα προβληθεί στο φεστιβάλ Millenium στις Βρυξέλλες και τον Απρίλιο θα συμμετέχει σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του εξωτερικού το οποίο δεν μπορώ να ανακοινώσω.

 Πού είσαι Σινγκάλ; / Άγγελος Ράλλης​Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Ράλλης
Σενάριο: Άγγελος Ράλλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άγγελος Ράλλης
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Παραγωγός: Άγγελος Ράλλης
Παραγωγή: AR Productions
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, Jason Alpha AE
Φορμά: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα-Αυστρία-Βέλγιο
Διάρκεια: 103'
Έτος Παραγωγής: 2016
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Cargo Film & Releasing Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ελληνική διανομή: AR Productions Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνεργασία σε σκηνοθεσία, σενάριο, συμπαραγωγός στο Βέλγιο: Hans Ulrich Gössl
Art Director: Maria del Mar Rodriguez Yebra

{gallery}sigkal{/gallery}

DOCS IN PROGRESS

​Σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά

Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 - 18:00 | ID:515
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 - 20:30 | ID:---
TZON KAΣΣABETHΣ: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 - 22:30 | ID:757

Τελευταία τροποποίηση στις Μάρτιος 8, 2017 03:06

Share this article

loading...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γίνετε ρεπόρτερ του THOUSANDNEWS.GR και εσείς. Στείλτε μας κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο στα email μας:

info@thousandnews.gr

thousandnews.gr@gmail.com

 

ΑΡΘΡΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα καθ' όλη την διάρκεια της μέρας; Γραφτείτε στο newsletter μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι...