SJ LifeMag - шаблон joomla Новости
Κάντε κι εσείς LIKE στη σελίδα μας για να γνωρίζετε ότι συμβαίνει:

Αργηχός ΓΕΝ: «Στόχος η ανάδειξη του Καρτερία» (VIDEO)

του Γιώργου Ροδάκογλου
Ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού αποκτά μια νέα επιστημονική διαπίστωση ότι μέρος των τμημάτων του ηρωικού Καρτερία βρίσκονται εντειχισμένα σε οικοδομήματα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει Διεθνές ενδιαφέρον αφού πρόκειται για το πρώτο μηχανοκίνητο πολεμικό πλοίο στον κόσμο που πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην επανάσταση του 1821.

Η ανακάλυψη ότι το Καρτετία δεν αποτελεί πλέον «πλοίο φάντασμα», έγινε μετά από συστηματική έρευνα από τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής της Αμφίπολης Μιχάλη Λεφαντζή και με πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Μπαμπλένης αναζητώντας την επικαιροποίηση παλιάς μελέτης με στόχο τη συντήρηση των κτιρίων.

«Eιναι μια πρόσφατη διαπίστωση ότι μέρη του Καρτερία υπάρχουν στις οικοδομές του ναυστάθμου»τόνισε ο ο αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύρχος Νικόλας Τσούνης με αφορμή την έλευση του Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη και απαντώτας σε ερώτηση του thousandnws.gr

 «Ο λέβητας του Καρτερία είναι ο μοναδικός που υπάρχει στον κόσμο. Φανταστείτε το προτότυπο. Είναι πρόσφατη διαπίστωση και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση να το αναδείξουμε.Τα ευρήματα είναι εμφανή, δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο .

Υπάρχει κάποια πρόβλεψη ότι μέρη του Καρτερία χρησιμοποιήθηκαν ως υποστήλωμα σε κάποιο προβλήτα. Εφόσον ισχύει αυτό θα φροντίσουμε να αναδείξουμε την ύπαρξη του».

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ξεκίνησε με αφορμή μια μελέτη του κεντρικού κτιρίου του ναυστάθμου Σαλαμίνας το 1999 και όταν ο κύριος Λεφαντζής υπηρετούσε ως κελευστής.

Την περίοδο εκείνη ψάχνοντας μέσα σε σκονισμένα και εγκαταλειμμένα αρχεία βρήκε αρκετά στοιχεία που τον βοήθησαν, ώστε μετά και την πρόσφατη έρευνα του, να ταυτοποιήσει τα κομμάτια της κορβέτας «Καρτερία» και της κορβέτας «Επιχείρησις».

Τα τμήματα αυτά ήταν κυριολεκτικά κρυμμένα «μπροστά στα μάτια όλων» και κανείς δεν γνώριζε για περισσότερο από ένα αιώνα την ιστορική τους αξία.

Η αποκάλυψη λοιπόν έγινε δεκαοκτώ χρόνια μετά τη θητεία του Μιχάλη Λεφαντζή και όταν ο αρχιτέκτονας, κλήθηκε αυτή τη φορά από τη διοίκηση του ναυστάθμου ως ο αρχικός μελετητής , να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση και να αποφανθεί εκ νέου συνολικά για την κατάσταση του κτιρίου κίνησης.

Για πρώτη φορά άνοιξαν οι πόρτες σε αποθήκες που χρησιμοποιούνταν για πυρομαχικά και έτσι ο Mιχάλης Λεφαντζής είχε τη δυνατότητα να μελετήσει με λεπτομέρειες όλες τις φάσεις ανακαίνισης του κτιρίου.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε επίσημη εκδήλωση που έγινε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας κάνοντας ευρύτερα γνωστά σημαντικά στοιχεία όχι μόνο για την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού όσο και για τον κλάδο της βιομηχανικής αρχαιολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Οκτώβριος 11, 2017 23:46

Share this article

loading...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γίνετε ρεπόρτερ του THOUSANDNEWS.GR και εσείς. Στείλτε μας κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο στα email μας:

info@thousandnews.gr

thousandnews.gr@gmail.com

 

ΑΡΘΡΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα καθ' όλη την διάρκεια της μέρας; Γραφτείτε στο newsletter μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι...