SJ LifeMag - шаблон joomla Новости

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

του Γιώργου ΡοδάκογλουΗ υποβάθμιση της ανασκαφής της Αμφίπολης αποδεικνύεται εγκληματική σε μια περίοδο που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα των Σκοπίων.

του Γιώργου Ροδάκογλου Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία ανάλυσης των οστών της Αμφίπολης που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε αν ο θαμμένος σκελετός της γυναίκας στο τύμβο Καστά ανήκει στην Ολυμπιάδα, αν οι σκελετοί των δύο αδερφών που βρέθηκαν στο ίδιο μνημείο ανήκουν στους γιούς του Κάσσανδρου και αν η τέφρα…

του Γιώργου Ροδάκογλου Μυστήριο περιβάλει την υπόθεση με τις χρονολογήσεις δειγμάτων του Καστά καθώς στο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από δείγματα καύσης ξύλου που ελήφθησαν από τον τύμβο χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία.

του Γιώργου Ροδάκογλου Έκπληξη προκαλεί η επιμονή του σπηλαιολόγου Eυάγγελου Καμπούρογλου να ασχοληθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο αρχαιολογικό συνέδριο του ΑΕΜΘ με τη χρονολόγηση του μνημείου στον Καστά από τη στιγμή που οι ισχυρισμοί του καταρρίφτηκαν πέρυσι στο ίδιο συνέδριο από τους Γιώργο Συρίδη και Σπύρο Παυλίδη της ομάδας…

του Γιώργου ΡοδάκογλουΤέλος στις φαντασιώσεις και στις ανυπόστατες φήμες όσων διατείνονταν ότι ο τύμβος Καστά έχει δαιδαλώδεις υπόγειες μυστικές στοές που καταλήγουν σε πολλαπλά και ανισόπεδα ταφικά μνημεία, βάζει με την πιστοποίηση του το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αναδεικνύοντας μέσα από το πεδίο ερευνών δυο πολύ σημαντικά σημεία που…

του Γιώργου ΡοδάκογλουΣτο Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται η αναφορά για τους συνεργάτες της ανασκαφής της Αμφίπολης που εμφανίζονται ως απλήρωτοι ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν θα δοθεί λύση στο θέμα.

του Γιώργου ΡοδάκογλουΤέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του μοναδικού μνημείου της Αμφίπολης τίποτε δεν θυμίζει πια στη ζωή των κατοίκων της, τη φήμη που απρόσμενα απέκτησε η περιοχή τους τότε.

του Γιώργου Ροδάκογλου Περίοδος εξελίξεων που θα αλλάξει ριζικά το αρχαιολογικό σκηνικό στην Αμφίπολη είναι η περίοδος που διανύουμε. Μετά από τρία χρόνια περιπετειών και «σκοτεινών» ημερών για τον τύμβο Καστά, αχνοφαίνεται σιγά σιγά ότι το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει κάποιες διαδικασίες .

του Γιώργου ΡοδάκογλουΗ Δήμητρα Μαλαμίδου ανέλαβε νέα διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. Η τοποθέτηση της καλύπτει το κενό της θέσης που έως τώρα αναπλήρωνε η αρχαιολόγος Πέπη Μάλαμα μετά τη συνταξιοδότηση της Κατερίνας Περιστέρη.

  του Γιώργου ΡοδάκογλουΔυο σημαντικά σημεία που χρήζουν ανασκαφής κρύβει στα σπλάχνα του ο τύμβος Καστά, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

του Γιώργου ΡοδάκογλουΤρία σεισμικά ρήγματα κυκλώνουν την περιοχή που βρίσκεται ο τύμβος Καστά ενώ το μεγαλύτερο από αυτά συνδέει τον τύμβο με το λόφο 133 στη Μεσολακκιά.

Από την πρώτη ημέρα της ανασκαφής της εισόδου έως και σήμερα,όσοι ακολουθούμε πιστά το άρμα της αποκάλυψης του μνημείου Καστά έχουμε βιώσει καταστάσεις τραγελαφικές και παράλογες τουλάχιστον. Θυμόμαστε πως,ενώ όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης και ο αρχαιολογικός κόσμος είχε στρέψει με θαυμασμό το βλέμμα του στην Ελλάδα και στην Αμφίπολη,…

Ευχές για Χρόνια Πολλά στέλνονται από το λιμάνι της Αμφίπολης με αφορμή την ημέρα των Θεοφανείων.

του Γιώργου Ροδάκογλου«Η Αμφίπολη δεν μπορεί να είναι σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης ούτε να έχει κομματική ή πολιτική ταυτότητα» υπογραμμίζει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής με αφορμή και τη συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

του Γιώργου ΡοδάκογλουΤεράστιες ευθύνες προκύπτουν για το «ναυάγιο» της ανάλυσης των οστών της Αμφίπολης αφού το πρόγραμμα αφέθηκε στις καλένδες.

του Γιώργου ΡοδάκογλουΓια «τελετουργική ανθρωποθυσία στο ανάκτορο της Κυδωνίας των μυκηναϊκών χρόνων» μίλησε η Mαρία-Βλαζάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού.

του Γιώργου ΡοδάκογλουΜια φωτογραφία με τις μορφές που αποτυπώνονται στην ασπίδα μαρμάρινου γλυπτού από τη ζωφόρο του βάθρου του λέοντα της Αμφίπολης παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα του τμήματος αρχιτεκτόνων της πολυτεχνικής σχολή του ΑΠΘ ο Μιχάλης Λεφαντζής.

Μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών, πήραν σήμερα το «πράσινο φως» από τα μέλη του…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γίνετε ρεπόρτερ του THOUSANDNEWS.GR και εσείς. Στείλτε μας κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο στα email μας:

info@thousandnews.gr

thousandnews.gr@gmail.com

 

ΑΡΘΡΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα καθ' όλη την διάρκεια της μέρας; Γραφτείτε στο newsletter μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι...